Binnen de vuurwerkbranche is al geruime tijd vraag naar vuurwerk wat minder milieu belastend is voor mens, flora en fauna. In samenwerking met onze Spaanse partner hebben wij hiervoor een ontwikkeling gestart, en vanaf nu zijn wij van Dream Fireworks dan ook officieel leverancier van een lijn vuurwerk met een veel lagere milieu belasting dan traditioneel vuurwerk: EcoColor vuurwerk.

Zware metalen en perchloraten.
In vuurwerk word er gebruik gemaakt van diverse chemicaliën welke zorgen voor de uitstoot van de effecten, en voor de kleuren in het vuurwerk. Bij verbranding van vuurwerk komen hierbij normaal gesproken zware metalen vrij zoals lood, barium en chroom. Daarnaast komen er ook andere schadelijke stoffen vrij zoals chloriden, dioxiden, rook en fijnstof, koolstof monoxide en stikstof  en zwavel oxides.

Bij de productie van EcoColor vuurwerk word het gebruik van deze zware metalen vervangen door het gebruik van niet giftige stoffen zoals lithium, natrium, kalium, rubidium en cesium. Dit resulteert in rood, oranje, violet, paars en roze effecten.

Het is geruime tijd moeilijk geweest om de kleuren groen en wit zonder het gebruik van zware metalen te produceren, maar het is sinds korte tijd ook mogelijk om deze kleuren minder milieubelastend te produceren. Op dit moment zijn dus vrijwel alle kleuren van de regenboog als EcoColor te leveren.

Gebruik van BioPlastic

Als omhulsel voor enkelschots vuurwerk effecten word veelal gebruik gemaakt van niet her winbaar kunststof. Gezien het feit dat de omhulsels na het afsteken niet hergebruikt worden, betekent dit ook een zware milieu belasting. Deze omhulsels belanden in de afvalstroom en gezien het feit dat deze kunststoffen normaal op een aardolie basis gemaakt worden, is de milieubelasting van traditionele kunststoffen dan ook erg hoog.

Bij de productie van EcoColor vuurwerk, word ervoor gekozen om alle kunststof omhulsels voor bijvoorbeeld enkelschots effecten te produceren van BioPlastic. Tevens word er bij de productie van andere vuurwerkeffecten met EcoColors,  zoals romeinse kaarsen en vuurwerkbommen, gekeken om kunststof onderdelen zoveel mogelijk te vervangen door BioPlastic of karton en papier.

Deze BioPlastic  kunststoffen worden gemaakt op basis van biopolymeren. Dat wil zeggen dat bij de productie van deze kunststoffen in plaats van een aardoliebasis, een plantaardige basis word gebruikt voor de productie van deze kunststoffen. Het voordeel van BioPlastic is dat dit materiaal volledig afbreekbaar is tot stoffen die veilig in het milieu opgenomen kunnen worden en dus een veel lagere milieubelasting hebben als normale kunststoffen.

 

Meer informatie?

Als uw interesse is gewekt in het gebruik van EcoColor vuurwerk, of u wilt weten of we uw vuurwerkevenement kunnen verzorgen met EcoColor vuurwerk, of gewoon meer informatie wilt over EcoColor vuurwerk, schroom dan niet om contact op te nemen